fbpx

Wat gaat er definitief met de masterstufi gebeuren?

Update: Door de mislukte catshuis besprekingen gaat maandag de bespreking niet door en is deze tot nader order uitgesteld.

Op 23 april (11:00-18:00) worden de plannen van Halbe Zijlstra in de kamer behandeld. Dan zullen we weten wat er echt naar de eerste kamer gaat. Alle amendementen zullen dan besproken worden en dan hebben we een vrij duidelijk beeld van wat er nou precies definitief zal gebeuren in de financiering van het hoger onderwijs.

Wat wordt er besproken?

Het voorstel “studeren is investeren” van het ministerie van OCW zal besproken worden in de tweede kamer. Hier is een korte samenvatting te vinden van dit voorstel. Het voorstel heeft het nodige stof op doen waaien in de studenten gemeenschap maar ook daarbuiten. Uit een onderzoek van Maurice de Hond bleek in 2010 dat 85% van de Nederlanders de basisbeurs zou willen behouden.

Voor de meerjarige masters zou het wegvallen van de studiefinanciering in de masterfase grote gevolgen kunnen hebben. Het wordt dan toch echt een stuk minder aantrekkelijk om een meerjarige master te doen omdat je dan gegarandeerd 3000 euro meer studieschuld hebt dan een éénjarige master. Dit wordt niet alleen door de studenten en universiteiten vertelt, maar ook door bijvoorbeeld het bedrijfsleven.

Wat hebben we hier aan gedaan?

Toen de plannen bekend werden zijn er veel landelijke acties geweest tijdens de actieweek. Zo was er de nationale studieschuldteller op de aula van de TU Delft voor wiebetaaltderekening.nl. Ook waren er colleges in Scandinavische talen om zo de taal te leren van de plek waar onderwijs gratis is. Als afsluiter van deze week was er de dag van de rouw met een bijeenkomst op de dam met zo’n 2000 studenten. En natuurlijk waren er nog meer acties in de steden.

Maar de vraag is natuurlijk of we hier echt iets mee bereikt hebben. In ieder geval is er meer discussie geweest met Tweede Kamer leden over de plannen. Carola Schouten heeft mede door de Jenga actie een amendement ingediend voor het behoud van 1 jaar studiefinanciering voor meerjarige masters. En door de kamerleden zijn er erg veel vragen gesteld aan de staatssecretaris, die hij ook beantwoord heeft.

Het traject

Het voorstel wordt dus besproken op 23 april om 11 uur in de Tweede Kamer. Deze bespreking zal openbaar zijn, en jij kan er dus ook bij zijn. Op 1 mei zal dan de definitieve stemming zijn over het wetsvoorstel, maar op de 23e zal eigenlijk alles al besproken zijn. Na 1 mei zal de definitieve versie, met alle aangenomen amendementen, naar de eerste kamer gaan waar er ook over gestemd zal worden.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door