fbpx

Zesjescultuur bij TU ver te zoeken

Uit onderzoek onder Delftse studenten, alumni en bedrijven blijkt dat een grote meerderheid van de respondenten verbredende activiteiten naast de studie belangrijk vind. Van de bedrijven geeft bijna 78% aan dat op CV’s belangrijk te vinden. Bijna 40% vindt het zelfs zeer belangrijk dat een sollicitant zich naast zijn studie heeft verbreed. Daarmee steken verbredende activiteiten met kop en schouder uit boven hoge middelbare school-cijfers, universitaire cijfers en studieduur.
Van de studenten geeft een grote meerderheid (69%) aan hun universiteitscijfers belangrijk of zeer belangrijk te vinden, waaruit blijkt dat de ‘zesjescultuur’ waarmee de VSNU en staatssecretaris Halbe Zijlstra hun plannen mee onderbouwen, in ieder geval onder TU Delft studenten ver te zoeken is.

Katrien Meijdam, studentenraadslid van de TU Delft: “Het probleem waar nu oplossingen voor worden gepresenteerd, lijkt helemaal niet aanwezig op de TU Delft. Uit ons onderzoek blijkt dat studenten hun cijfers op de universiteit hoog in het vaandel hebben.”

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Delfts Overleg, waar alle Delftse studentenorganen in vertegenwoordigd zijn. De Delftse studenten hielden enquêtes onder bedrijven, studenten en oud-studenten.
Belangrijker nog dan de cijfers, vinden bedrijven en studenten dat studenten zich verbreden door middel van activiteiten naast hun studie. Meijdam: ‘In een technische studie leer je analytische vaardigheden. Om een volwaardige ingenieur te worden, is het belangrijk om je daarnaast ook te ontwikkelen, door bijvoorbeeld een verenigingsbestuur, een rol in een studentenproject zoals de zonnewagen Nuna, of het opzetten van een eigen bedrijfStudenten willen graag zulke activiteiten ondernemen, maar ondervinden daarbij steeds meer barrières. ’

Het onderzoek is aangeboden aan Paul Rullmann van het College van Bestuur van de TU Delft. Over het onderwerp verbreding merkte hij op: ”Met bepaalde maatregelen verstoren we het bestaande evenwicht, maar we zullen er alles aan doen om samen met de studenten tot een werkbare oplossing te komen.” Het onderzoeksrapport is te lezen op www.deidealestudent.nl.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door