Studieplekken

TU-Library-Glazenzaal-9147b

Rol van ORAS ten behoeve van studieplekken

Het tekort aan studieplekken zien wij als een probleem op de campus. Het studentenaantal groeit enorm, maar het aantal studieplekken groeit niet net zo hard mee. Er moet daarom flink geïnvesteerd worden door de universiteit om iedere student van een studieplek te kunnen voorzien. ORAS is constant in gesprek met de universiteit om studieplekken op de campus te verbeteren op drie punten.

Kwantiteit

Op de universiteit wordt de kwantiteit van studieplekken onder andere vermeerderd door de bouw van nieuwe gebouwen als Pulse en Echo, maar ook door optimalisatie van huidige studieomgevingen. Als ORAS is onze rol hierin aandringen op de bouw van extra gebouwen en het lobbyen voor meer studieplekken in deze nieuwbouwprojecten. Ook is ORAS bezig geweest met instructiezalen (zoals in Pulse) openen voor zelfstudie zodra ze niet gebruikt worden voor onderwijs. Dit is sinds 2020 een standaard gegeven.
Verder kan de TU Delft ook meer plekken faciliteren wanneer openingstijden van gebouwen worden verruimd. ORAS is de laatste jaren hard bezig geweest met dit onderdeel en het was dan ook dankzij ORAS dat XXL openingstijden worden gehanteerd in de ‘Learning strip’ (Pulse, Library, IO, Aula) tijdens tentamenweken. Echo wordt hier hopelijk aan toegevoegd.

Kwaliteit

De studiewerkplekwijzer controleert op onze universiteit studieplekken op kwaliteit. Deze wijzer, mede-opgesteld door ORAS, toetst of een werkplek voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Zodra dit niet het geval is, zullen de plekken gerenoveerd worden.
Ook nieuwe plekken worden altijd door raadsleden van ORAS getest op onder andere comfort. Zo heeft ORAS recent het meubilair getest van Echo en de nieuwe stilteplekken in de kegel van de Library.
Ook neemt ORAS elk jaar enquêtes af waarin studenten aan kunnen geven wat ze missen aan hun studieplek. Dit is bijvoorbeeld een belangrijke factor geweest voor de vele studieplekken met alleen een monitor in Library. We willen echter wel benadrukken dat er ook plekken blijven met een gehele PC, niet iedereen heeft altijd alle benodigde software of überhaupt een laptop. Daarom blijven er ook gehele computers in bijvoorbeeld de stiltezaal van Library.
Mochten er ondermaatse studieplekken zijn op de campus, laat het vooral weten via faciliteiten@oras.nl.

Vindbaarheid/Benutting

Vindbaarheid van studieplekken is al jaren een probleem. Bepaalde plekken zijn (soms onterecht) veel populairder dan andere plekken, puur doordat ze bekender zijn. Dit probleem wordt ook erkent door de universiteit en een oplossing moet worden gezocht. Het paradepaardje van ORAS is hierin de vindbaarheidstool. Deze tool geeft overzichtelijk alle studieplekken en projectruimten weer met de bijbehorende specificaties als daglicht, PC, stroom, etc. ORAS lobbyt al tijden voor actuele overzichten van de bezetting in deze tool, zodat iedere student al vanaf thuis kan kijken waar een vrije studieplek is. In 2022 zal dit waarschijnlijk met behulp van wifi-data geïntegreerd worden in de tool. De eerste pilotversie van de tool is gelanceerd en te vinden via https://spacefinder.tudelft.nl/en/.

Studieplekken in tijden van covid-19

Tijdens de pandemie is de universiteit deels dicht geweest. De universiteit (gedeeltelijk) openen was cruciaal voor het welzijn van de student. ORAS herkende dit probleem en is kartrekker geweest in het openen en opschalen van meerdere studielandschappen.

  • Zo is ORAS elke vergadering met het College van Bestuur de hoofdspreker geweest tijdens discussies over studieplekken en heeft het op die manier (met resultaat) opgenomen voor alle studenten.
  • Dankzij ORAS is Pulse weer heropend voor studieplekken. In eerste instantie alleen ‘s avonds, maar later ook overdag tussen ingeroosterde instructielessen in.
  • Ook is ORAS de vaste sparpartner geweest van Library als het gaat om no-shows verminderen, gecontroleerd opschalen, de ‘social seats’, het aantal te reserveren shifts per week en de handigheden van het reserveringssysteem MAPIQ.
  • Verder heeft ORAS een protocol geschreven om Drebbelweg te openen voor studieplekken.
  • ORAS heeft met behulp van alumni, studieplekken binnen kantoorpanden proberen te openen.
  • Dankzij ORAS is theater de Veste geopend voor studieplekken.
  • Als laatste is ORAS ook bezig geweest met de opening van studentenverenigingen als studiepleklocaties zodat hun eigen leden konden komen studeren en de vraag op de campus deels verlicht werd.

Echo

Oplevering: januari 2022
In gebruik: juni 2022

Het nieuwe gebouw Echo is het eerste gebouw op de campus dat energieleverend is. Met de gestelde klimaatdoelen in 2030 is dit zeker een stap de goede richting op. Het gebouw is een onderwijsgebouw, bedoeld om instructieruimtes te faciliteren voor onderwijs. Wel gaat ORAS ervoor zorgen dat onderwijsruimten buiten ingeroosterde uren ingezet gaan worden als studieplek. Ook zijn we voornemens Echo toe te voegen aan de Learning Strip, waardoor XXL openingstijden gelden in tentamenweken. Alle specificaties van Echo komen in dit hoofdstuk aan bod.

Auditorium Echo

Met de groeiende studies zoals Werktuigbouwkunde en Technische Informatica wordt steeds vaker het auditorium in de aula gebruikt als opvangende collegezaal voor deze immense groepen studenten. Dit is echter onwenselijk want het auditorium is bedoeld voor conferenties en niet voor colleges. Ieder gegeven college is immers een potentiële conferentie minder. In Echo is een zaal ter ordegrootte van het auditorium. Omdat niet altijd zo’n grote zaal nodig is, is deze zaal op te splitsen in drie kleine zalen door middel van een beweegbare muur die in 5 minuten neergezet kan worden. De grote zaal kan daardoor opgesplitst worden in 3 kleinere zalen van 300/200/200 studenten.

Debatzaal

Debatruimte met 87 stoelen

Instructiezalen

  • 2 grote zalen van 144 plekken
  • 4 zalen van 64 plekken
  • 3 zalen van 56 plekken

Uiteraard gaat ORAS ervoor zorgen dat deze zalen buiten ingeroosterde uren opengaan voor zelfstudie.

Studiewerkplekken

  • Type A (stilteplekken): ~150 plekken
  • Type B (plekken met zacht geluid): ~72 plekken
  • Type C (plekken in open omgevingen): ~255 m2

Heb jij concrete ideeën wat er verbeterd kan worden aan de studieplekken op de campus? Laat het weten via faciliteiten@oras.nl