Handige tools voor studenten
Wij willen als ORAS het liefst het studeren op de TU zo makkelijk mogelijk maken. Daarom maken wij vaak factsheets, schrijven we handleidingen en proberen we zo goed mogelijk studenten makkelijk en overzichtelijk informatie te geven. Op deze pagina kan je van alles vinden wat jou kan helpen!
Snel naar..
Openingstijden TU Delft
Heb je ook altijd moeite om te vinden wanneer welke faculteit open is? Wanneer kun je nu waar studeren?
Om je daar een goede kijk op te geven heeft ORAS voor jou een overzicht gemaakt van de openingstijden van alle gebouwen van de TU Delft.
Daarnaast kijken we voorafgaand aan elke tentamenperiode ook de extra openingstijden die voor die laatste weken zullen gelden na. Deze zijn vaak ruimer dan normaal!
Centrale gebouwen
Laatst bijgewerkt: 9 april, 2022
Faculteiten
Laatst bijgewerkt: 9 april, 2022
Meldpunt tentamens
Handige websites
De TU heeft veel verschillende websites waar je als student gebruik van kunt maken. Veel van deze websites zijn handig, maar soms moeilijk te vinden. Door de hoeveelheid websites zie je door de bomen soms het bos niet meer. ORAS heeft daar de oplossing voor: deze handige pagina waar je alle handige websites op kunt vinden.
Heb jij nog een toevoeging aan deze lijst? Laat het ons dan weten! Je kunt mailen naar ict@oras.nl.
Op deze website vind je alle opgenomen colleges van de TU Delft. Per faculteit en opleiding worden de vakken weergegeven die een recente opname hebben. Ook kan je op de site terecht voor vak-specifieke live-streams.
Op deze website vind je de officiele resultaten van al je gemaakte tentamens en opdrachten. Ook vind je hier het behaalde aantal ECTS en kun je je inschrijven voor minors en buitenlandreizen.
Op Brightspace vind je alle relevante informatie om jouw studie heen. Je kunt je inschrijven voor vakken en je rooster bekijken.
Studiegids
Alle vakken die gegeven worden op de TU Delft zijn te vinden op studiegids.tudelft.nl. Voor elk vak vind je hier een beknopte samenvatting van het vak, de leerdoelen en de wijze van tentaminering.
Student IT-desk
Hier vind je een overzicht van de openingstijden van alle Student IT Desks op de TU. Hier kun je met al je ICT-gerelateerde vragen terecht.
Op initiatief van ORAS is de handige website Spacefinder beschikbaar. Op deze website kun je zien waar en hoeveel studiewerkplekken er beschikbaar zijn op de TU campus. Ook zijn in de tool andere faciliteiten als printers, computers en toiletten te vinden. Tegenwoordig is er voor IO en de UB een betere tool.
Op initiatief van ORAS i.s.m. mapiq een tool ontwikkeld waar je op een 3D plattegrond de beschikbare werkplekken en computers kunt vinden op IO en in de UB. In de UB variant kun je ook projectruimtes afschrijven met je Net-ID
ORAS werkt aan een vindbaarheidstool waarin de live-bezetting van studiewerkplekken kan worden bekeken. Een drukte indicator zal aantonen waar op de campus veel studiewerkplekken beschikbaar zijn en waar veel plekken al bezet zijn.
Op deze pagina kun je alle meldingen over storingen en onderhoud vinden op de TU.
Hier vind je alle ict-gerelateerde handleidingen van de TU.
Ben je thuis, maar wil je toch toegang tot de bestanden op je TU schijf? Dat kan! Via webdata.tudelft.nl kun je al je bestanden bereiken. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van webdrive.
Naast dat je je bestanden kunt bereiken van thuis, kun je nu op initiatief van ORAS ook gebruik maken van programma’s zoals matlab of indesign. Dit kan via internet of met bepaalde software.
Klik hier voor de software.
Op deze pagina kun je meer informatie vinden over printen op de TU. Je kunt bijvoorbeeld printers installeren, je credit opwaarderen of via je mobiel printen.
Bij e-service kan je jouw persoonlijke gegevens aanpassen. Ook kan je de forward van je TU Delft e-mail instellen en kan je instellen of je notificaties van OSIRIS wil krijgen als er een cijfer in wordt gevoerd.
Op password.tudelft.nl kan je jouw TU Delft wachtwoord aanpassen. Daarnaast kan je hier je 06-nummer instellen dat voor de TU bekend zou moeten zijn.
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten bij het kiezen van een minor. Je vindt een overzicht van alle minor’s in Delft, en ook de mogelijkheden buiten Delft.
Sinds 2012 is er een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en Erasmus. Onderdeel hiervan zijn gedeelde opleidingen, waaronder minor’s.
Stel je wilt een master doen buiten Delft, maar weet niet wat er mogelijk is. Dan is dit een pagina voor jou. Hier vind je alle masteropleidingen in Nederland gesorteerd op basis van interesse in een vakgebied.
Heb je een master gevonden? Dan moet je weten of dit mogelijk is. Daar is deze tool perfect voor. Hij geeft weer voor welke bachelors het mogelijk is om door te stromen en of er schakeling nodig is.
Dit is dé website waar je alle informatie kunt vinden over studeren in het buitenland. Van de verschillende mogelijkheden tot het proces om er te komen, alles staat er beschreven.
Hier vind je alle universiteiten waar de TU Delft een partnerverband mee heeft. Vooral wanneer je op zoek bent naar een uitwisseling met een bepaalde universiteit is dit handig.
Dit is een database waar veel bachelor eind- en afstudeerprojecten te vinden zijn. Ook kun je hier veel publicaties vinden die je kunt gebruiken voor je project.
RAS/Profileringsfonds (RPF)
Het Profileringsfonds (RPF) is een regeling die zorgt dat studenten voor studievertraging door bestuurlijke activiteiten en overmachtssituaties gecompenseerd kunnen worden.
Als je vragen hebt over RPF, bekijk dan onze FAQ.
Meer informatie over RAS/profileringsfonds kan je hier vinden of op de website van de TU Delft.
Heb je hulp nodig of heb je verder nog vragen? stuur dan een mail naar profileringsfonds@oras.nl.

Handleidingen
Op initiatief van ORAS heeft de TU ervoor gezorgd dat je automatisch een mail kan krijgen wanneer er een nieuw cijfer is ingevoerd in Osiris. Deze functie moet je wel nog eerst zelf aanvinken. Hoe je dit doet lees je in onderstaande handleiding.
Als student aan de TU Delft heb je gratis toegang tot het downloaden van de Microsoft programma’s Word, Excel, PowerPoint en meer. Hoe je toegang krijgt tot “Office 365” lees je in de handleiding hieronder.
Met Virtuele Software heb je overal toegang tot jouw TU bestanden en programma’s. Virtual Software is een Initiatief van ORAS wat in 2013 gerealiseerd is. Wanneer je de Citrix Receiver download via de store voor je smartphone, tablet of via http://receiver.citrix.com/ voor je laptop kan je overal waar je een internetaansluiting hebt inloggen op de virtuele desktop van de TU. De software draait niet meer op je eigen device, maar op de servers van de TU en je hebt altijd jouw TU bestanden en programma’s beschikbaar.
We hebben twee handleidingen geschreven om gebruik te maken van deze virtuele software:
Het systeem rondom virtuele software is nog vrij nieuw, dus het kan zijn dat jij tegen dingen aanloopt die niet werken zoals jij het fijn vindt. Loop je ergens tegenaan? Laat dit dan weten via ict@oras.nl.
Ook is het mogelijk om tegenwoordig via een webpagina in te loggen op de TU desktop. Zo kun je overal bij alle programma’s en bestanden die op de TU computer staan. Ga naar https://weblogin.tudelft.nl/ om via de webbrowser in te loggen.
ORAS is nauw betrokken geweest bij de vervanging van de printers op de TU Delft. De printers van Xerox zijn hoogwaardige machines met een tal van features zoals het in een keer dubbelzijdig scannen en het gemakkelijk in- en uitloggen met een beweging. Deze handleiding laat zien hoe je de nieuwe printersoftware installeert.
Sinds 2020 heeft de TU Delft een Zoom licentie voor studenten. Hieronder vind je een handleiding van hoe je gebruik kan maken van de TU Delft Zoom.
The volgende link gaat naar de TU Delft webpagina met alle ICT handleidingen:
Zonder ORAS geen...
Supermarkt op de campus
Supermarkt op de campus
ORAS pleit al lang voor een supermarkt op de campus. Gemeenteraadspartij STIP heeft dit signaal opgepakt en ervoor gezorgd dat deze er afgelopen zomer is gekomen, achter CiTG. ORAS vindt dit belangrijk, omdat het ook bijdraagt aan een levendige campus, die van alle gemakken voorzien is.
XXL Openingstijden UB
XXL Openingstijden UB
Je moet kunnen studeren waar je zelf wilt. Door de inzet van ORAS is de UB elke dag van het jaar open en in de tentamenperiode zelfs van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts. Daarnaast is de aula op initiatief van ORAS ook open in de weekenden van de tentamenperiode.
Collegerama
Collegerama
ORAS is een groot voorstander van flexibiliteit in het onderwijs. Dankzij ORAS kan elke student zijn/haar colleges later terugkijken in Collegerama. We blijven ons bezig houden met vernieuwingen rondom Collegerama zoals het toevoegen van meerdere snelheden.
Virtuele Desktop
Virtuele Desktop
Altijd op zoek naar vaste computers op de TU? Heb je een Mac waar je Windows op moet draaien? Dankzij ORAS kan je via je eigen laptop of mobiele device elk moment gebruik maken van bijna alle TU-programma’s via Virtual Desktop. Check de handleiding (link)
Fietsreparatiepaaltjes
Fietsreparatiepaaltjes
ORAS is een groot voorstander van flexibiliteit in het onderwijs. Dankzij ORAS kan elke student zijn/haar colleges later terugkijken in Collegerama. We blijven ons bezig houden met vernieuwingen rondom Collegerama zoals het toevoegen van meerdere snelheden.
Laptop sloten in de UB
Laptop sloten in de UB
ORAS ziet graag dat iedereen kan studeren op zijn of haar manier. Dankzij ORAS kan elke student laptop sloten lenen in de UB. Zo kan je langere tijd studeren in de UB en hoef je niet te vrezen dat je laptop gestolen wordt.
Mobiel printen
Mobiel printen
Snel iets printen en geen vrije computer in de buurt? Dankzij ORAS is het mogelijk om te printen vanaf je mobiele telefoon of tablet. Check deze link voor de handleiding en nog meer handige tools.